
Privacy	in	HIPAA,	VAWA,	FVPSA	&	VOCA:	
Different	Laws,	Different	Purposes	

	

Privacy	Question:	 HIPAA	Privacy	&	Security	Rules:	 VAWA/FVPSA/VOCA:	

Who	must	follow	this	law?	 “Covered	entities”,	which	are		
• Health	Plans,		
• Health	Care	Clearinghouses,	&	
• Health	Care	Providers	transmitting	

health	care	information	electronically,		
PLUS		
• “Business	Associates”	of	any	of	the	

above	must	contract	to	follow	the	rules	

• All	grantees	and	subgrantees	of	
Violence	Against	Women	Act	(VAWA)	
or	Family	Violence	Prevention	Services	
Act	(FVPSA)	funding	

• All	recipients	and	subrecipients	of	
VOCA	victim	assistance	funds	

What	information	is	protected	by	this	
law?	

“Protected	Health	Information”	which	
means	individually	identifiable	health	
information	transmitted	or	maintained	by	
a	covered	entity	or	business	associate	
(exclusions	for	certain	educational	and	
employment	records)	

• “Personally	Identifying	Information”	
and	

• Individual	Information	(VAWA/VOCA)	
• which	is	collected	in	connection	with	

services	requested,	utilized	or	denied	

What	is	the	basic	rule?	 A	covered	entity	or	business	associate	may	
not	use	or	disclose	protected	health	
information	except	for:	
• treatment,		
• payment,			
• health	care	operations,		
• sharing	with	business	associates,		
• organized	healthcare	arrangements,		

Grantees	and	subgrantees	shall	not	
disclose	personally	identifying	information	
…	without	the	written	consent	of	the	
person	whose	information	is	sought	
	
Grantees	may	share:	
• nonpersonally	identifying	aggregate	

data,	



Privacy	Question:	 HIPAA	Privacy	&	Security	Rules:	 VAWA/FVPSA/VOCA:	

• affiliated	entities,	
• some	researchers,	and	
• public	policy	exceptions	in	12	national	

priority	areas	

• court,	law	enforcement	and	
prosecution	generated	information	
necessary	for	those	purposes,	and	

• information	compelled	to	be	disclosed	
by	statutory	or	lawful	court	mandate	

Does	the	rule	allow	for	routine	
disclosure	of	personally	identifying	
information	without	the	individual’s	
consent	to	meet	organizational	
needs?	

Yes,	specifically	for	treatment,	payment,	
and	health	care	operations	purposes	
	

No	

How	does	someone	consent	to	
disclosure	of	personal	information?	

	Written	consent;	sometimes	by	oral	
consent	or	by	“failure	to	object”	

Written,	informed,	reasonably	time-
limited,	consent	

Can	consent	to	release	personal	
information	be	a	condition	of	
services?	

Yes,	in	some	circumstances	 No	
	

Can	information	be	shared	with	an	
individual’s	family	and	friends	absent	
written	consent?	

Yes,	if	the	individual	does	not	object	or	if	
the	professional	believes	it	is	in	his/her	
best	interest	

No,	VAWA/FVPSA/VOCA	require	written,	
informed,	reasonably	time-limited	
consent	for	disclosure	of	personally	
identifying	information	

Can	a	written	release	have	an	
uncertain	expiration	or	no	expiration	
date	at	all?	

Yes,	it	can	have	an	“expiration	event”	or	
for	a	research	database,	no	expiration	date	

No,	VAWA/FVPSA/VOCA	requires	the	
release	be	“time-limited”	

Can	identifying	information	be	shared	
to	comply	with	government	reporting	

In	some	circumstances,	yes	 No	



Privacy	Question:	 HIPAA	Privacy	&	Security	Rules:	 VAWA/FVPSA/VOCA:	

or	evaluation	requirements?	

Can	the	organization	disclose	personal	
information	about	victims	of	abuse,	
neglect	or	domestic	violence	to	law	
enforcement	without	consent?	

Yes,	if	the	law	enforcement	request	meets	
certain	requirements	described	in	the	
rules	at	45	CFR	164.512	

Only	if	there	is	a	specific	statutory	or	court	
mandate	requiring	disclosure	
	
	

Does	the	organization	have	to	give	
notice	to	the	person	if	his/her	
information	is	disclosed	to	law	
enforcement?	

Not	always	–	medical	provider	has	some	
discretion	to	evaluate	harm	and	best	
interests	

Yes.	Grantee	shall	make	reasonable	
attempts	to	provide	notice	to	victims	
affected	by	the	disclosure	of	information	

Can	non-identifying	information	be	
disclosed	without	consent?	

Yes,	“de-identified”	health	information	
which	does	not	identify	an	individual	is	not	
protected	and	can	be	disclosed	

Yes,	nonpersonally	identifying	data	in	the	
aggregate	regarding	services	to	clients	and	
nonpersonally	identifying	demographic	
information	can	be	shared	

Where	are	the	laws	&	rules	found?	 45	CFR	Parts	160	and	164	 34	USC	§12291	(a)(20)	&	(b)(2)		
42	USC	§10402(7);	42	USC	§10406(c)(5);		
28	CFR	§94.115	
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